Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι θέσεις Μπουτάρη για το δήμο

ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Δεν παίζουμε το παιχνίδι του κ. Παπαγεωργόπουλου στο γήπεδό του, το Δημοτικό Συμβούλιο», δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» Γιάννης Μπουτάρης στη σημερινή τακτική Συνέντευξη Τύπου, με τη συμμετοχή των δημοτικών συμβούλων Παναγιώτη Αβραμόπουλου και Ανδρέα Κουράκη.
Ο κ. Μπουτάρης ενημέρωσε για την εκδήλωση που διοργανώνει η «Πρωτοβουλία» την Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου, με θέμα «Η μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση και η Κοινωνία των Πολιτών», υπογραμμίζοντας ότι «οι εκδηλώσεις μας αφορούν στην πόλη και δεν γίνονται προς όφελος της παράταξης».
«Για ηθελημένη δημιουργία πόλωσης» έκανε λόγο ο Γιάννης Μπουτάρης αναφερόμενος στην ανέγερση, χωρίς την άδεια της Εφορίας Νεωτέρων Μνημείων, του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην πλατεία Αριστοτέλους, ένα δρόμο που δίνει το στίγμα της πόλης. Πρότεινε δε να τοποθετηθεί ο ανδριάντας στην αρχή της Νέας Παραλίας.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Πράσινες Στέγες» παρουσίασε αποφάσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη διάθεση κονδυλίων ύψους 130.000 Ευρώ για την εφαρμογή του και διερωτήθηκε «πού έγιναν πράσινες στέγες;»
Για το θέμα του οικονομικού σκανδάλου που βαραίνει τη διοίκηση του Δήμου υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για την πορεία της έρευνας και της όλης διαδικασίας.
Αναφορικά με τη δημιουργία τραμ πρότεινε τη σύγκλιση σύσκεψης των Δημάρχων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, την ανάθεση σε γραφείο μελετών της επικαιροποίηση της υφιστάμενης μελέτης και την υποβολή της στο Υπουργείο Μεταφορών. Παράλληλα, τόνισε ότι οποιοδήποτε δημόσιο έργο πρέπει να το ζητήσει ο Δήμος κάτι που δεν έκανε ο κ. Παπαγεωργόπουλος.
Ο Γιάννης Μπουτάρης πρότεινε να δημιουργηθούν εμπορικές ζώνες θελκτικές για τους πολίτες, κάτι που θα επιτευχθεί με την ανάθεση από το Δήμο, σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια, μελέτης για τη δημιουργία διαφορετικών Εμπορικών Κέντρων στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ζήτησε ακόμα να υποχρεωθούν οι καταστηματάρχες να έχουν την ευθύνη της καθαριότητας του πεζοδρομίου μπροστά από το κατάστημά τους.
Αναφερόμενος, τέλος, στην ανέγερση του νέου Δημαρχείου της Θεσσαλονίκης υπογράμμισε ότι είναι απαράδεκτο ένα δημόσιο κτίριο να μην είναι 100% ενεργειακό και κάλεσε τον Δήμαρχο να ενημερώσει για την ενεργειακή του προσωπικότητα.

Ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Αβραμόπουλος επανήλθε στο θέμα του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή λέγοντας ότι δεν είναι μόνο θέμα καλαισθησίας, αλλά και βαθύτατα πολιτικό, καθώς δεν μπορεί ένα έργο να διχάζει την πόλη και να προκαλεί το δημόσιο αίσθημα. «Ο Δήμος πρέπει να ασκεί πολιτική που θα ενώνει την πόλη και δεν θα τη διχάζει» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο θέμα της υποθαλάσσιας αρτηρίας τόνισε ότι κανείς δεν θέτει το πρόβλημα ούτε αποφασίζει να πει ότι τελικά το έργο δεν θα γίνει. Κάλεσε δε τις αρχές της πόλης να ενημερώσουν επισήμως για το τι ακριβώς συμβαίνει, αλλά και ποιο θα είναι το έργο που θα την αντικαταστήσει. Παράλληλα, ζήτησε να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την κατάσταση τόσο ο Δήμαρχος όσο και οι βουλευτές της πόλης, ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης και ο γραμματέας της Περιφέρειας και να συντονιστούν προκειμένου να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη την υποδομή μιας σύγχρονης πόλης στις συγκοινωνίες και το κυκλοφοριακό. Υπογράμμισε, εξάλλου, την επιτακτική ανάγκη να επιλεγεί ο τρόπος με τον οποίο θα ενισχυθεί η συγκοινωνία της πόλης.
Για τα έργα ανάπλασης της Παραλίας ανέφερε ότι κάθε έργο που ζωντανεύει και ομορφαίνει την πόλη είναι σημαντικό, καυτηρίασε, ωστόσο, το γεγονός ότι τα τελευταία τρία χρόνια η παραλία είναι κλειστή με λαμαρίνες, κάτι για το οποίο ο Δήμαρχος δεν θα πρέπει να είναι υπερήφανος. Τόνισε δε ότι το έργο θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί τουλάχιστον ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με όσα είχε υποστηρίξει δημοσίως ο Δήμαρχος.
Αναφορικά με τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ Παναγιώτης Αβραμόπουλος είπε η εξαγγελία του Πρωθυπουργού δεν συνοδεύτηκε από συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη χρηματοδότηση του έργου και επεσήμανε ότι ήδη δημιουργείται ένα νέο εκθεσιακό κέντρο στον ΟΛΠ με επένδυση 90 εκατομμυρίων Ευρώ, με ιδιωτική χρηματοδότηση. Πρόκειται, είπε, για ένα ακόμα εκθεσιακό κέντρο που δρα ευθέως ανταγωνιστικά προς τη ΔΕΘ και τη HELEXPO και εάν η πόλη αναλωθεί σε ατέρμονες συζητήσεις χωρίς κατοχυρωμένη τη χρηματοδότηση, τότε το μεγαλύτερο μέρος των εκθεσιακών δραστηριοτήτων θα μεταφερθεί στην Αθήνα.

Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Κουράκης, με αφορμή τις εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης, τόνισε ότι το κυκλοφοριακό πρόβλημα δεν λύνεται με τις γόνδολες ούτε με τα παιδικά ποδήλατα στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής. Είπε, επίσης, ότι η μεταφορά της ΔΕΘ εκτός του κέντρου της πόλης και η αναμενόμενη ματαίωση της υποθαλάσσιας αρτηρίας δίνουν την ευκαιρία να επανεξετάσουμε το θέμα της μετακίνησης με άλλα μέσα και πρότεινε πέντε μέτρα για την επίτευξη αυτού του στόχου. Συγκεκριμένα,
Δημιουργία τραμ μίας γραμμής από το ΙΚΕΑ μέχρι το σταθμό των ΚΤΕΛ, μέσω Βασ. Όλγας, Τσιμισκή και Μοναστηρίου
Δημιουργία ποδηλατοδρόμων κατά τα πρότυπα των ευρωπαϊκών πόλεων
Να δοθούν σύντομα στην κυκλοφορία τα mini bus στο κέντρο της πόλης
Να επανεξεταστεί ο στρατηγικός σχεδιασμός και η οργάνωση της πόλης
Δημιουργία φράγματος πρασίνου στο χώρο της ΔΕΘ και Γ΄ΣΣ με ευρείας κλίμακας πεζοδρομήσεις στο κέντρο της πόλης.

H φωτογραφία είναι του Γιάννη Βίκια

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα επίσημα αποτελέσματα της σταυροδοσίας των εκλογών στο δήμο Θεσσαλονίκης: Τι πήρε ο κάθε σύμβουλος

Ανακοινώθηκαν, από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, τα αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών για τον κεντρικό δήμο. Δόθηκαν, έτσι, οι ακριβείς ψήφοι που συγκέντρωσαν όλοι οι υποψήφιοι, δημοτικοί και διαμερισματικοί, με όλες τις παρατάξεις. Αναλυτικά, έχουμε:

Έχουν δήμαρχο σε Πυλαία, Χορτιάτη, Πανόραμα

Από αυτούς που κοιμήθηκαν ήσυχοι και από... νωρίς, χθες βράδυ, ήταν κι ο νέος δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη (όπως λέγεται ο Καλλικρατικός δήμος μετά την ενοποίηση Πυλαίας, Χορτιάτη, Πανοράματος και Εξοχής) Ιγνάτιος Καϊτετζίδης. Δήλωσε ικανοποιημένος (και γιατί να μην είναι, δηλαδή, με ποσοστό στο 56,93%), όπως κι ο δεύτερος, Νίκος Νυφούδης, ο οποίος, αν και... νεοσσός πολιτικά πήρε 27,75% και το γλέντησε με την Χριστίνα και τους φίλους του. Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Μπουτάρης: Δεν είπα να μετονομαστεί η Αγίου Δημητρίου σε Κεμάλ Ατατούρκ αλλά η... Αγίου Παύλου!

Καθίστε, γιατί θα τρελαθώ. Διαβάζω στην ανακοίνωση της "Πρωτοβουλίας" του Γιάννη Μπουτάρη: "O υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ουδέποτε πρότεινε την μετονομασία του οδού Αγίου Δημητρίου σε οδό Κεμάλ Ατατούρκ". Και μερικές γραμμές (και μετά την παράθεση μερικών ιστορικών γεγονότων) πιο κάτω, ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΖΩ στην ΙΔΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ίδιας παράταξης του ίδιου υποψηφίου: "Ο κ. Μπουτάρης, το 1997, με αφορμή την επίσκεψη Τούρκων επιχειρηματιών στη Θεσσαλονίκη και αφού είχε προηγουμένως δοθεί το όνομα του Γεωργίου Σεφέρη σε οδό της γενέτειρας πόλης του στα Βουρλά της επαρχίας Σμύρνης, πρότεινε