Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πάνω 4,5% τα δημοτικά τέλη

Την αύξηση των δημοτικών τελών κατά 4,5% ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, υποστήριξε ότι οι αυξήσεις είναι «ελάχιστες» και χαρακτήρισε «λαϊκίστικη» τη θέση της αντιπολίτευσης για πάγωμα των δημοτικών τελών, κάτι που, όπως είπε, θα οδηγούσε στο να γίνει η Θεσσαλονίκη «Καλκούτα της Ευρώπης». Πρόσθεσε, δε, ότι ο δήμος θα μειώσει κατά 50% τα δημοτικά τέλη στα άτομα με αναπηρία άνω του 80%, καθώς και στους καταστηματάρχες που μειώνονται τα κέρδη τους, λόγω των έργων του μετρό.
Μηδενική αύξηση των τελών ζήτησαν οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και υποστήριξαν ότι από το 2000 η αύξηση ανήλθε σε 70%.
Για μείωση των δημοτικών τελών κατά 20%, όταν η παράταξή του αναλάβει τη διοίκηση του δήμου, δεσμεύτηκε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Θεσσαλονίκη Πρωταγωνίστρια», Λευτέρης Παπαδόπουλος. Σε γραπτή ανακοίνωση της παράταξης γίνεται λόγος για «πρόκληση» και «επίδειξη πρωτοφανούς αναλγησίας». Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:
Αποτελεί πρόκληση προς τους Θεσσαλονικείς και επίδειξη πρωτοφανούς αναλγησίας η απόφαση της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης να αυξήσει κατά 4,5% τα δημοτικά τέλη για το έτος 2009. Την ώρα που όλες οι κυβερνήσεις αναζητούν απεγνωσμένα τρόπους ώστε να απαλύνουν τις δυσμενέστατες επιπτώσεις που συνεπάγεται για τα νοικοκυριά η πρωτοφανής οικονομική κρίση, την ίδια ώρα που στη Θεσσαλονίκη, πολίτες και κυρίως, μικροεπαγγελματίες καταστηματάρχες βρίσκονται σε απόγνωση, Ο Δήμος Θεσσαλονίκης βάζει για άλλη μια φορά βαθιά το χέρι του στην τσέπη των Θεσσαλονικέων. Στη διάρκεια της δημαρχιακής θητείας του κ. Παπαγεωργόπουλου τα δημοτικά τέλη υπερδιπλασιάστηκαν. Η Θεσσαλονίκη έγινε η πρώτη πόλη πανελλαδικά στις αυξήσεις των δημοτικών τελών ευρισκόμενη μακράν, ακόμη και από την Αθήνα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο διάστημα 2000 – 2009 τα δημοτικά τέλη αυξήθηκαν κατά 70.7% (από 1,71 ευρώ ανά τ.μ. σε 2.92). Πολύ μεγαλύτερη είναι η αύξηση στα τέλη ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων τα οποία εκτινάχθηκαν έως και κατά 171,74%! (πλατεία Αριστοτέλους). Παράλληλα, κατά 6,25% αυξάνονται τα τέλη ελεγχόμενης στάθμευσης. Κι όλα αυτά ενώ η διοίκηση του Δήμου εγκαλείται από τη Δικαιοσύνη για πρωτοφανή οικονομικά σκάνδαλα και αδυνατεί να προστατέψει –πόσο μάλλον να αξιοποιήσει- ακόμη και τα χρήματα που βρίσκονται στα δημοτικά ταμεία. Σημειώνεται, επί πλέον, ότι οι ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας και φωτισμού τις οποίες προσφέρει προς τους πολίτες και τους επαγγελματίες είναι απείρως δυσανάλογες προς την κοστολόγησή τους καθώς και προς τις πραγματικές ανάγκες της πόλης. Η παράταξη “Θεσσαλονίκη Πρωταγωνίστρια” ζητά να υπάρξει μηδενική αύξηση στα δημοτικά τέλη, τόσο για φέτος όσο και για τον επόμενο χρόνο. Επίσης ζητά να υπάρξει μείωση των δημοτικών τελών τα οποία καταβάλλουν τα Άτομα με Αναπηρία καθώς και όσοι από τους επαγγελματίες και καταστηματάρχες πλήττονται από τα έργα κατασκευής του Μετρό. Και βεβαίως παραμένει πάντα επίκαιρη η θέση μας για ανάγκη μείωσης των δημοτικών τελών σε ποσοστό 20%. Είναι το ελάχιστο που οφείλει να πράξει το “σύστημα Παπαγεωργόπουλου” το οποίο έχει εξοντώσει οικονομικά τους δημότες κι έχει πλήξει ανεπανόρθωτα τα οικονομικά αλλά και την εικόνα του Δήμου.
Μείωση ή κατάργηση των τελών για τους ανέργους και τους υποαπασχολούμενους ζήτησε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη», Παναγιώτης Αβραμόπουλος. Τόνισε ότι πόροι θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν από τον περιορισμό της σπατάλης στον δήμο. Αναφέρθηκε στα περιστατικά κακοδιαχείρισης στον δήμο, επισημαίνοντας: «Χάθηκαν 30 εκ. ευρώ. Δεν θα μπορούσε να γίνει πολιτική με αυτά;».
Ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Τώρα» Αγάπιος Σαχίνης υπογράμμισε ότι «η διοίκηση του δήμου, υλοποιώντας την πολιτική της κυβέρνησης, όχι μόνο δεν αντιδρά στην οικονομική συρρίκνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης και δεν διεκδικεί παρακρατημένους πόρους, που ξεπερνούν τα 9 δισ. ευρώ, αλλά αντιθέτως μετατρέπει τον δήμο Θεσσαλονίκης σε φορομπηχτικό μηχανισμό, προσθέτοντας νέα βάρη στους πολίτες».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη των πολιτών και της οικολογίας», Τριαντάφυλλος Μηταφίδης υπογράμμισε ότι είναι πρόκληση για έναν δήμο, «που δεν φημίζεται για την χρηστή διαχείριση», να φορτώνει τα σπασμένα της οικονομικής κρίσης και της «διασπάθισης δημόσιων πόρων» στους δημότες. Κάλεσε τη διοίκηση του δήμου να εξοικονομήσει πόρους, «κόβοντας τις φιέστες και τις σπατάλες».

Η συνεδρίαση διακόπηκε για αρκετή ώρα όταν πολίτες μέλη των «Επιτροπών Ακρίβεια Stop», εισέβαλλαν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση.

Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης, «Θεσσαλονίκη Πρωταγωνίστρια», Γιώργος Τανιμανίδης αποχώρησε από τη συνεδρίαση, ενώ απουσίαζαν οι επικεφαλής των παρατάξεων, Χρύσα Αράπογλου και Γιάννης Μπουτάρης.


ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα επίσημα αποτελέσματα της σταυροδοσίας των εκλογών στο δήμο Θεσσαλονίκης: Τι πήρε ο κάθε σύμβουλος

Ανακοινώθηκαν, από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, τα αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών για τον κεντρικό δήμο. Δόθηκαν, έτσι, οι ακριβείς ψήφοι που συγκέντρωσαν όλοι οι υποψήφιοι, δημοτικοί και διαμερισματικοί, με όλες τις παρατάξεις. Αναλυτικά, έχουμε:

Έχουν δήμαρχο σε Πυλαία, Χορτιάτη, Πανόραμα

Από αυτούς που κοιμήθηκαν ήσυχοι και από... νωρίς, χθες βράδυ, ήταν κι ο νέος δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη (όπως λέγεται ο Καλλικρατικός δήμος μετά την ενοποίηση Πυλαίας, Χορτιάτη, Πανοράματος και Εξοχής) Ιγνάτιος Καϊτετζίδης. Δήλωσε ικανοποιημένος (και γιατί να μην είναι, δηλαδή, με ποσοστό στο 56,93%), όπως κι ο δεύτερος, Νίκος Νυφούδης, ο οποίος, αν και... νεοσσός πολιτικά πήρε 27,75% και το γλέντησε με την Χριστίνα και τους φίλους του. Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Τίμησαν Πόντιο καθηγητή

Έναν Έλληνα της Διασποράς με μεγάλη προσφορά στην υπόθεση της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και σημαντικό αγώνα για την υπόθεση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τίμησε χθες ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Πρόκειται για τον Δρ τοξικολογίας Βασίλειο Θεοδωρίδη, επίτιμο μέλος του Συλλόγου Ποντίων «Ακρίται» της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με την οποία διατηρεί στενούς δεσμούς. Ο κ. Ψωμιάδης του απένειμε ένα ασημένιο πρόπλασμα της κεφαλής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ μετά την τιμητική βράβευση έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σεμνά και ταπεινά, τιμήσαμε σήμερα έναν Έλληνα Πόντιο ομογενή που ζει στις ΗΠΑ, έναν άνθρωπο που αφιέρωσε δεκαετίες από τη ζωή του για το χώρο του ποντιακού ελληνισμού. Τιμήσαμε έναν ακρίτα του ελληνισμού, ένα σεμνό και βαθύτατα αξιοπρεπή άνθρωπο που, μαζί με τη σύζυγό του και τους συνεργάτες του, πάνω απ’ όλα θεώρησε υποχρέωσή του να εργαστεί ώστε να μην ξεχάσουν οι Έλληνες των ΗΠΑ τον Πόντο, τον ελληνισμό, τις αξί