Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αντιπλημμυρικά έργα ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ έχουν ολοκληρωθεί



Πραγματοποιήθηκε σήμερα η Περιφερειακή Σύσκεψη, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθηγητή, Γιώργου Τσιότρα, με θέμα «Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων». Παρόντες ήταν ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νικόλαος Κορτσάρης, καθώς και εκπρόσωποι όλων των συναρμόδιων φορέων της Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο κ. Τσιότρας ανακοίνωσε ότι "ως Περιφέρεια έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά από σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα και μελέτες, ώστε να συνδράμουμε στο μέτρο του δυνατού και πάντα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας όλους τους αρμόδιους φορείς. Κατά τη διάρκεια της διοίκησής μας και μόνο από κονδύλια του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έχουμε ολοκληρώσει 11 αντιπλημμυρικά έργα και μελέτες συνολικού προϋπολογισμού 10.037.384 ευρώ στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ έχουμε σε εξέλιξη 12 έργα και μελέτες συνολικού προϋπολογισμού 50.246.874 ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός των 60,3 εκ. ευρώ είναι πολύ σημαντικός για την περιοχή μας".
Ο κ. Κορτσάρης ανέφερε ότι «η φετινή αντιπυρική περίοδος εξελίχθηκε πολύ ικανοποιητικά, καθώς οι καμένες εκτάσεις το φετινό καλοκαίρι ήταν μειωμένες κατά 30% σε σχέση με πέρσι. Η περιφερειακή σύσκεψη στην Κεντρική Μακεδονία για την αντιπλημμυρική θωράκιση είναι η πρώτη από τις τρεις Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας και γίνεται εγκαίρως». Ο κ. Κορτσάρης επισήμανε ότι οι περιοχές υψηλού κινδύνου είναι σε γνώση όλων και δεν πρέπει να υπάρχει πλέον σύγχυση αρμοδιοτήτων, πρέπει να γίνει εντατικοποίηση των διαδικασιών ελέγχου των ρεμάτων και χειμάρρων και πως πρώτη μέριμνα όλων είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Κώστας Κοκολάκης, τόνισε ότι ήδη ολοκληρώθηκαν οι συνεδριάσεις τριών συντονιστικών νομαρχιακών οργάνων (Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Σερρών) και μέχρι τις 6 Νοεμβρίου 2008 θα ολοκληρωθούν και στους άλλους τέσσερις νομούς και ζήτησε επικαιροποίηση των σχεδίων και των μνημονίων ενεργειών.
Στοιχεία για τις πυρκαγιές και για τις περιοχές όπου πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή εν όψει βροχοπτώσεων ανακοίνωσε ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Κεσαπίδης, ενώ οι αρχές και οι φορείς δήλωσαν ότι είναι σε καλό επίπεδο ετοιμότητας για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με βάση πλέον την εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, προχωρά σε μια σειρά από μέτρα πρόληψης για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων και ζητά από όλους τους φορείς τη συνεργασία τους για να έχουμε μια όσο το δυνατόν ανώδυνη χειμερινή περίοδο. Τα μέτρα είναι:
  • Σχολαστικός έλεγχος όλων των αντιπλημμυρικών έργων και συντήρησή τους κατά προτεραιότητα σε περιοχές που επλήγησαν από πρόσφατες δασικές πυρκαγιές.
  • Μελέτη και εκτέλεση έργων συγκράτησης των εδαφών σε δασικές εκτάσεις που η φυσική τους βλάστηση έχει καταστραφεί προσφάτως.
  • Ελεγχος και προληπτικός καθαρισμός ρεμάτων.
  • Μέτρα προστασίας σε υδραγωγεία και αντλιοστάσια και γενικότερα στις εγκαταστάσεις των εταιριών ύδρευσης αποχέτευσης.
  • Απομάκρυνση όλων των απορριμμάτων, φερτών υλικών, φυλλώματος δένδρων κτλ., που βρίσκονται στον αστικό χώρο, σε δρόμους και κοινόχρηστους χώρους, ώστε να μη φράσσουν τα φρεάτια απορροής ομβρίων υδάτων.
  • Επιτάχυνση εργασιών εν όψει χειμερινής περιόδου για την ολοκλήρωση αντιπλημμυρικών έργων σε περιοχές που βαρύνονται με ανάλογο ιστορικό και κατά προτεραιότητα σε περιοχές που επλήγησαν από δασικές πυρκαγιές.
  • Ενημέρωση του κοινού για τη λήψη μέτρων προστασίας και αυτοπροστασίας από κινδύνους πλημμυρών.
  • Συντονισμός όλων των συναρμόδιων φορέων.
  • Σύγκληση των ΣΝΟ και ΣΤΟ.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα επίσημα αποτελέσματα της σταυροδοσίας των εκλογών στο δήμο Θεσσαλονίκης: Τι πήρε ο κάθε σύμβουλος

Ανακοινώθηκαν, από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, τα αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών για τον κεντρικό δήμο. Δόθηκαν, έτσι, οι ακριβείς ψήφοι που συγκέντρωσαν όλοι οι υποψήφιοι, δημοτικοί και διαμερισματικοί, με όλες τις παρατάξεις. Αναλυτικά, έχουμε:

Έχουν δήμαρχο σε Πυλαία, Χορτιάτη, Πανόραμα

Από αυτούς που κοιμήθηκαν ήσυχοι και από... νωρίς, χθες βράδυ, ήταν κι ο νέος δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη (όπως λέγεται ο Καλλικρατικός δήμος μετά την ενοποίηση Πυλαίας, Χορτιάτη, Πανοράματος και Εξοχής) Ιγνάτιος Καϊτετζίδης. Δήλωσε ικανοποιημένος (και γιατί να μην είναι, δηλαδή, με ποσοστό στο 56,93%), όπως κι ο δεύτερος, Νίκος Νυφούδης, ο οποίος, αν και... νεοσσός πολιτικά πήρε 27,75% και το γλέντησε με την Χριστίνα και τους φίλους του. Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Μπουτάρης: Δεν είπα να μετονομαστεί η Αγίου Δημητρίου σε Κεμάλ Ατατούρκ αλλά η... Αγίου Παύλου!

Καθίστε, γιατί θα τρελαθώ. Διαβάζω στην ανακοίνωση της "Πρωτοβουλίας" του Γιάννη Μπουτάρη: "O υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ουδέποτε πρότεινε την μετονομασία του οδού Αγίου Δημητρίου σε οδό Κεμάλ Ατατούρκ". Και μερικές γραμμές (και μετά την παράθεση μερικών ιστορικών γεγονότων) πιο κάτω, ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΖΩ στην ΙΔΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ίδιας παράταξης του ίδιου υποψηφίου: "Ο κ. Μπουτάρης, το 1997, με αφορμή την επίσκεψη Τούρκων επιχειρηματιών στη Θεσσαλονίκη και αφού είχε προηγουμένως δοθεί το όνομα του Γεωργίου Σεφέρη σε οδό της γενέτειρας πόλης του στα Βουρλά της επαρχίας Σμύρνης, πρότεινε