Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

H "Πρωτοβουλία" στο δημοτικό συμβούλιο

ΞΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Υπάρχει Βατοπέδι και στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο δημοτικός σύμβουλος της «Πρωτοβουλίας για τη Θεσσαλονίκη» Ανδρέας Κουράκης και αποκάλυψε ότι 9 τουλάχιστον οικόπεδα στο Δήμο Θεσσαλονίκης., ιδιοκτησίας της Εκκλησίας, αξίας πολλών εκατομμυρίων Ευρώ, που ήταν χαρακτηρισμένα για την κατασκευή σχολείων αποχαρακτηρίστηκαν και πρόκειται να ανοικοδομηθούν. Η ευθύνη του αποχαρακτηρισμού ανήκει αποκλειστικά στη διοίκηση του Δήμου, στη Νομαρχία και στον ΟΣΚ, οι οποίοι δεν ενδιαφέρθηκαν για τη διασφάλιση των συγκεκριμένων χώρων. Φαίνεται ότι οι επιθυμίες της Εκκλησίας υπερτερούν του δημοσίου συμφέροντος και της ανάγκης των παιδιών να μορφώνονται σε αξιοπρεπή σχολεία. Κάλεσε τη διοίκηση του Δήμου έστω και την τελευταία στιγμή να ξεκινήσει τη διαδικασία επαναχαρακτηρισμού των οικοπέδων και να εξασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους για την εξαγορά τους.
Αποκάλυψε επίσης ότι η διακριτική μεταχείριση της διοίκησης του Δήμου προς την Εκκλησία εμφανίζεται και στην δωρεάν παραχώρηση χώρων που προορίζονται για πράσινο. Σε Συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί τις επόμενες μέρες θα δοθούν τα πλήρη στοιχεία για το Βατοπέδι της Θεσσαλονίκης.

Έγκλημα στις Σαράντα Εκκλησιές
Στο έγκλημα της τσιμεντοποίησης 2.000 τ.μ. ελεύθερου χώρου πρασίνου στις Σαράντα Εκκλησιές, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο υλοποίησης αναφέρθηκε ο Ανδρέας Κουράκης. Πρόκειται για ακίνητο 2.500 τ.μ. περίπου, τμήματος οικοδομικού τετραγώνου που περιβάλλεται από τους δρόμους Βιζυηνού, Λεβαντή και Μεσολογγίτη στις Σαράντα Εκκλησιές, απέναντι από την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Ο συγκεκριμένος χώρος είχε παραχωρηθεί από την Πρόνοια για δενδροφύτευση και στη συνέχεια χαρακτηρίστηκε σαν χώρος πρασίνου και πολιτιστικού κέντρου.
Η αδράνεια των φορέων του Δημοσίου, αλλά και του Δήμου Θεσσαλονίκης., επέτρεψε στο σημερινό ιδιοκτήτη του χώρου να τον αποχαρακτηρίσει και ετοιμάζεται να ανοικοδομήσει τετραόροφη πολυκατοικία 4.500 τ.μ. Οι κάτοικοι έχουν συγκεντρώσει υπογραφές για να εμποδίσουν το έγκλημα κατά του περιβάλλοντος, αλλά ο Δήμος κωφεύει δηλώνοντας ότι δεν έχει χρήματα για την απαλλοτρίωση. Η «Πρωτοβουλία» συμπαρίσταται στον αγώνα των κατοίκων και θα κάνει ότι μπορεί για να σώσει έστω και την τελευταία στιγμή τον ζωτικό αυτό ελεύθερο χώρο.

Σχολεία για παιδιά ενός κατώτερου Θεού
Τη στιγμή που ο Δήμος Θεσσαλονίκης. επιτρέπει να χάνονται ακίνητα που είναι χαρακτηρισμένα για σχολεία διότι ανήκουν στην Εκκλησία, δεν έχει καταφέρει να ανοικοδομηθεί στο Δήμο ούτε ένα από τα 103 σχολεία που κατασκευάζονται αυτή τη στιγμή στο Νομό κατά δήλωση του Υπ. Παιδείας και από αυτά που βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης. Το μόνο που κατάφερε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού, είναι να υπογράψει 20 προγραμματικές συμβάσεις για την εξαγορά 20 χώρων που είναι χαρακτηρισμένοι για κατασκευή σχολικών κτιρίων, από τους οποίους μόνο ένας έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου, όπως δήλωσε ο Ανδρέας Κουράκης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα τελευταία πέντε χρόνια η κυβέρνηση δεν διέθεσε ούτε ένα Ευρώ για την κατασκευή σχολείων στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Έτσι, εύκολα μπορεί κανείς να ερμηνεύσει το γεγονός ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης. έχει το μεγαλύτερο ποσοστό διπλοβάρδιας και τα πλέον κακοσυντηρημένα σχολεία σε όλη την Ελλάδα.

Πράσινο και Πολιτισμός στο χώρο της ΔΕΘ και του ΓΣΣ
Την δημόσια διατυπωμένη προγραμματική θέση της «Πρωτοβουλίας» για την απομάκρυνση της ΔΕΘ και του Γ΄ΣΣ από το κέντρο της πόλης και τη μετατροπή του σε πάρκο πρασίνου και Πολιτισμού κατέθεσε ο Ανδρέας Κουράκης κατά τη συζήτηση του θέματος, μετά τη θέση και πολιτική βούληση του Πρωθυπουργού στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Προϋπόθεση για τη μεταφορά της Έκθεσης είναι η εξεύρεση κατάλληλου χώρου που θα διασφαλίζει τις εκθεσιακές της δραστηριότητες και την αναπτυξιακή της προοπτική. Η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης με απόφασή της από το 2002 ήταν κατηγορηματικά αντίθετη σε κάθε ιδέα μετεγκατάστασης της ΔΕΘ. Τώρα, μετά την εξαγγελία του Πρωθυπουργού, έκαναν κωλοτούμπα και στροφή 180 μοιρών και υποστηρίζουν τη μεταφορά της από το κέντρο επιδιώκοντας να ηγηθούν της προσπάθειας για την εξεύρεση λύσης.
Η «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» απέρριψε την πρόταση του Δημάρχου και της διοίκησης να πάρει πρωτοβουλίες, όπως συσκέψεις φορέων οι οποίες δεν οδηγούν πουθενά, και καταψήφισε τη σχετική πρόταση. Κάλεσε την κυβέρνηση να εγγυηθεί με συγκεκριμένες αποφάσεις τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό, τα χρονοδιαγράμματα, τους πόρους που απαιτούνται για την μετεγκατάσταση και τα θεσμικά όργανα, τα οποία θα έχουν την ευθύνη του όλου εγχειρήματος.
Σχετικά με τη χωροθέτηση της νέας ΔΕΘ επανέλαβε την άποψη της παράταξης για την κατ΄ αρχήν εξέταση της δυνατότητας μεταφοράς της στους χώρους των Λαχανοκήπων-Βυρσοδεψείων και σε περίπτωση που ο συγκεκριμένος χώρος, μετά από επιστημονική μελέτη και τεκμηρίωση, δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις ενός σύγχρονου εκθεσιακού κέντρου με δυνατότητες να φιλοξενήσει μια μελλοντική EXPO, να μετεγκατασταθεί σε χώρο της Θεσσαλονίκης που θα πληρεί αυτές τις προϋποθέσεις.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα επίσημα αποτελέσματα της σταυροδοσίας των εκλογών στο δήμο Θεσσαλονίκης: Τι πήρε ο κάθε σύμβουλος

Ανακοινώθηκαν, από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, τα αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών για τον κεντρικό δήμο. Δόθηκαν, έτσι, οι ακριβείς ψήφοι που συγκέντρωσαν όλοι οι υποψήφιοι, δημοτικοί και διαμερισματικοί, με όλες τις παρατάξεις. Αναλυτικά, έχουμε:

Έχουν δήμαρχο σε Πυλαία, Χορτιάτη, Πανόραμα

Από αυτούς που κοιμήθηκαν ήσυχοι και από... νωρίς, χθες βράδυ, ήταν κι ο νέος δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη (όπως λέγεται ο Καλλικρατικός δήμος μετά την ενοποίηση Πυλαίας, Χορτιάτη, Πανοράματος και Εξοχής) Ιγνάτιος Καϊτετζίδης. Δήλωσε ικανοποιημένος (και γιατί να μην είναι, δηλαδή, με ποσοστό στο 56,93%), όπως κι ο δεύτερος, Νίκος Νυφούδης, ο οποίος, αν και... νεοσσός πολιτικά πήρε 27,75% και το γλέντησε με την Χριστίνα και τους φίλους του. Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Τίμησαν Πόντιο καθηγητή

Έναν Έλληνα της Διασποράς με μεγάλη προσφορά στην υπόθεση της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και σημαντικό αγώνα για την υπόθεση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τίμησε χθες ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Πρόκειται για τον Δρ τοξικολογίας Βασίλειο Θεοδωρίδη, επίτιμο μέλος του Συλλόγου Ποντίων «Ακρίται» της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με την οποία διατηρεί στενούς δεσμούς. Ο κ. Ψωμιάδης του απένειμε ένα ασημένιο πρόπλασμα της κεφαλής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ μετά την τιμητική βράβευση έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σεμνά και ταπεινά, τιμήσαμε σήμερα έναν Έλληνα Πόντιο ομογενή που ζει στις ΗΠΑ, έναν άνθρωπο που αφιέρωσε δεκαετίες από τη ζωή του για το χώρο του ποντιακού ελληνισμού. Τιμήσαμε έναν ακρίτα του ελληνισμού, ένα σεμνό και βαθύτατα αξιοπρεπή άνθρωπο που, μαζί με τη σύζυγό του και τους συνεργάτες του, πάνω απ’ όλα θεώρησε υποχρέωσή του να εργαστεί ώστε να μην ξεχάσουν οι Έλληνες των ΗΠΑ τον Πόντο, τον ελληνισμό, τις αξί