Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η "Θεσσαλονίκη Πρωταγωνίστρια" για το πάρκο στη ΔΕΘ

ΞΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Η Θεσσαλονίκη έχει άμεση ανάγκη από έναν συνολικό ανασχεδιασμό χρήσεων γης, αναβάθμιση οικονομικών δραστηριοτήτων και ανάδειξη της αναπτυξιακής της ταυτότητας.
Η Διεθνής Έκθεση αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της ανάπτυξης της εδώ και 8 δεκαετίες, ενισχύει τη διεθνή της αναγνωρισιμότητα και λειτουργεί καθοριστικά για την ανάπτυξη του εμπορίου και του τουρισμού στην περιοχή.
Ωστόσο, ο εκθεσιακός θεσμός για την Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε υποχώρηση. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην Αθήνα διοργανώνονται κατ’ έτος περί τις 140 Εκθέσεις, ενώ πόλεις των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής(Κωνσταντινούπολη, Βελιγράδι, Σμύρνη) αναδεικνύονται σε σημαντικά περιφερειακά εκθεσιακά κέντρα.
Σε μια εποχή ανησυχητικής οικονομικής υποχώρησης για την Θεσσαλονίκη (αποβιομηχάνιση, κάμψη εμπορίου, αθρόα λειτουργία πολυκαταστημάτων) η διατήρηση και ενίσχυση της Θεσσαλονίκης ως «εκθεσιούπολης» είναι ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ και πρέπει να είναι ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.
Η ΕΚΘΕΣΗ έχει ανάγκη από αναβαθμισμένες εκθεσιακές υποδομές, από σύγχρονα Δίκτυα και κυρίως από διακριτή ΔΙΕΘΝΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.
Η συμφωνημένη μετακίνηση της, εκτός του κέντρου της Θεσσαλονίκης, πρέπει άμεσα να συνοδευτεί από μελέτες και χωροθετήσεις που θα παίρνουν υπόψη τους τις προϋποθέσεις που έχουν θέσει και οι εργαζόμενοι στο υπόμνημα τους, δεσμεύσεις χρονοδιαγραμμάτων και χρηματοδοτήσεων και κυρίως από ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗ με στόχο να αναδειχθεί μια ταυτότητα ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ (Νοτιοανατολική Ευρώπη).
Το θέμα της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ και της μετατροπής του χώρου όπου λειτουργεί σήμερα σε μητροπολιτικό πάρκο είναι μείζονος σημασίας για την ανάπτυξη αλλά και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής της Θεσσαλονίκης.
Ωστόσο η συζήτηση δεν πρέπει να εξαντληθεί σε αντιπαραθέσεις χωροθέτησης χωρίς τις απαιτούμενες μελέτες, χωρίς ένταξη του θέματος στην ανάγκη επικαιροποίησης του ρυθμιστικού Σχεδίου της πόλης και του απαιτούμενου πολεοδομικού ανασχεδιασμού και βέβαια χωρίς τις άμεσες ενέργειες ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗΣ με όρους σύγχρονης εκθεσιακής πολιτικής.
Ζητάμε από την Κυβέρνηση και τον Δήμο Θεσσαλονίκης να αναλάβουν πρωτοβουλίες στις παραπάνω κατευθύνσεις.
Η δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη Πρωταγωνίστρια» έθεσε στο προεκλογικό πρόγραμμα του 2006 ως προτεραιότητα για την πόλη μας την ανάγκη ενός Στρατηγικού Σχεδιασμού με μεγάλες πολεοδομικές παρεμβάσεις και με συνδυασμένα μέτρα ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας.
Σε κάθε περίπτωση η παράταξη μας θα αναλάβει πρωτοβουλίες:
Για την ενίσχυση του διαλόγου των φορέων της Θεσσαλονίκης για ένα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ.
Για την ένταξη της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ στο πλαίσιο αυτού σχεδιασμού που πρέπει να πάρει υπόψη τις προϋποθέσεις που θέτουν οι Σύλλογοι των εργαζομένων και που αφορούν στο μέλλον και τη βιωσιμότητα του θεσμού.
Για την επιτάχυνση των απαιτούμενων αποφάσεων είναι ΖΗΤΗΜΑ ΑΜΕΣΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ Η ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΜΙΑΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΘΕΣΙΑΚΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ, όπως η EXPO.
Το μέλλον της Θεσσαλονίκης δεν είναι ευκαιρία εντυπωσιασμού και αόριστων εξαγγελιών. Είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση στην οποία όλοι μας οφείλουμε να δείχνουμε την ανάλογη ευθύνη.
Με πρώτη την Κυβέρνηση που μόλις δύο χρόνια πριν ενέτασσε την ΔΕΘ στα σχέδια αξιοποίησης μέσω ΣΔΙΤ, τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης που έχει γίνει ειδικός στο να αυτοαναιρείται και τις διοικήσεις του εκθεσιακού μας φορέα που όλα τα προηγούμενα χρόνια έπραξαν τα πάντα για να οδηγήσουν το θεσμό σε υποχώρηση.
Η Θεσσαλονίκη όμως δεν έχει άλλα περιθώρια.
Μπορεί και πρέπει να γιορτάσει τα εκατό χρόνια της νεότερης ιστορίας της, με ένα νέο πρόσωπο που θα της ξαναδώσει το στίγμα που διαχρονικά είχε στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χάρτη.
Με ένα νέο Σχέδιο Ανάπτυξης.
Το « ΣΧΕΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2012» που θα προωθήσει την πολεοδομική ανασυγκρότηση της πόλης, την αναδιοργάνωση των λειτουργιών της και την κατασκευή των αναγκαίων υποδομών που θα την καταστήσουν μια σύγχρονη, βιώσιμη, ανθρώπινη, δυναμική πόλη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα επίσημα αποτελέσματα της σταυροδοσίας των εκλογών στο δήμο Θεσσαλονίκης: Τι πήρε ο κάθε σύμβουλος

Ανακοινώθηκαν, από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, τα αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών για τον κεντρικό δήμο. Δόθηκαν, έτσι, οι ακριβείς ψήφοι που συγκέντρωσαν όλοι οι υποψήφιοι, δημοτικοί και διαμερισματικοί, με όλες τις παρατάξεις. Αναλυτικά, έχουμε:

Έχουν δήμαρχο σε Πυλαία, Χορτιάτη, Πανόραμα

Από αυτούς που κοιμήθηκαν ήσυχοι και από... νωρίς, χθες βράδυ, ήταν κι ο νέος δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη (όπως λέγεται ο Καλλικρατικός δήμος μετά την ενοποίηση Πυλαίας, Χορτιάτη, Πανοράματος και Εξοχής) Ιγνάτιος Καϊτετζίδης. Δήλωσε ικανοποιημένος (και γιατί να μην είναι, δηλαδή, με ποσοστό στο 56,93%), όπως κι ο δεύτερος, Νίκος Νυφούδης, ο οποίος, αν και... νεοσσός πολιτικά πήρε 27,75% και το γλέντησε με την Χριστίνα και τους φίλους του. Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Τίμησαν Πόντιο καθηγητή

Έναν Έλληνα της Διασποράς με μεγάλη προσφορά στην υπόθεση της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και σημαντικό αγώνα για την υπόθεση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τίμησε χθες ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Πρόκειται για τον Δρ τοξικολογίας Βασίλειο Θεοδωρίδη, επίτιμο μέλος του Συλλόγου Ποντίων «Ακρίται» της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με την οποία διατηρεί στενούς δεσμούς. Ο κ. Ψωμιάδης του απένειμε ένα ασημένιο πρόπλασμα της κεφαλής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ μετά την τιμητική βράβευση έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σεμνά και ταπεινά, τιμήσαμε σήμερα έναν Έλληνα Πόντιο ομογενή που ζει στις ΗΠΑ, έναν άνθρωπο που αφιέρωσε δεκαετίες από τη ζωή του για το χώρο του ποντιακού ελληνισμού. Τιμήσαμε έναν ακρίτα του ελληνισμού, ένα σεμνό και βαθύτατα αξιοπρεπή άνθρωπο που, μαζί με τη σύζυγό του και τους συνεργάτες του, πάνω απ’ όλα θεώρησε υποχρέωσή του να εργαστεί ώστε να μην ξεχάσουν οι Έλληνες των ΗΠΑ τον Πόντο, τον ελληνισμό, τις αξί