Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παπαγεωργόπουλος: Σημαία της πόλης η Δ.Ε.Θ.

Σπουδαίο θεσμό και οικονομικό πυλώνα της πόλης χαρακτήρισε τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου. Ο κ. Παπαγεωργόπουλος τόνισε ότι ο θεσμός δέχεται επίθεση με ψεύδη από συγκεκριμένα κέντρα και ζήτησε από όλους να τον υπερασπιστούν.
Σημαία για την πόλη της Θεσσαλονίκης χαρακτήρισε την Διεθνή Έκθεση, δύο ημέρες πριν την έναρξη της 73ης διοργάνωσης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.
Ο κ. Παπαγεωργόπουλος ενημέρωσε το σώμα για ότι προέκυψε από τη συνάντηση της εκτελεστικής επιτροπής της ΚΕΔΚΕ με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Αλογοσκούφη.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε και σε όσα προέκυψαν από τη σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε και φέτος με πρωτοβουλία της διοίκησης του δήμου καθώς και στην ειδική συνεδρίαση για τον απολογισμό του έργου του δήμου για το 2007. Όσον αφορά στο θεσμό των Δημητρίων, τόνισε ότι έχουν προγραμματιστεί για φέτος 88 εκδηλώσεις με κορυφαίους καλλιτέχνες και οι δαπάνες θα αγγίξουν το 1,5 εκ. ευρώ.
Από την πλευρά της, η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη πρωταγωνίστρια», Χρύσα Αράπογλου, υποστήριξε ότι προμηθευτής του δήμου κατέσχεσε από τα ταμεία χρήματα που του οφείλονταν, μετά από δικαστική απόφαση. Η κ. Αράπογλου αναφέρθηκε και στο θέμα της υπεξαίρεσης, το οποίο βρίσκεται στη δικαιοσύνη, ενώ ζήτησε να πραγματοποιηθούν ειδικές συνεδριάσεις για το θέμα της οικονομικής διαχείρισης στο δήμο και για το λιμάνι. Όσον αφορά στο θέμα των τραπεζοκαθισμάτων στην πλατεία Ναυαρίνου, ρώτησε αν δόθηκαν ψευδή στοιχεία από την αρμόδια υπηρεσία.
Ειδικά για το θέμα των οικονομικών του δήμου, η παράταξη Θεσσαλονίκη Πρωταγωνίστρια της κ. Αράπογλου, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Την εξαιρετικά δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος Θεσσαλονίκης επιβεβαιώνει η Έκθεση ελέγχου των Ορκωτών Λογιστών για το έτος 2007. Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που ανάλογη Έκθεση βρίθει παρατηρήσεων ενώ δεν αναφέρει κανένα θετικό στοιχείο όσον αφορά στην οικονομική διαχείριση στον Δήμο Θεσσαλονίκης.
Σε κάθε περίπτωση, όλα όσα αναφέρονται σε αυτήν διαψεύδουν με τον πλέον απόλυτο τρόπο τον κ. Παπαγεωργόπουλο, ο οποίος μόλις πριν από λίγες μέρες, κατά τη διάρκεια του απολογισμού, υπερηφανευόταν ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι ένας οικονομικά υγιής Δήμος.
Αντιθέτως, η Έκθεση επιβεβαιώνει ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει μετατραπεί σε «θερμοκήπιο σκανδάλων», η δε διοίκησή του αδυνατεί να διαφυλάξει τη δημόσια περιουσία του. Επί πλέον, επιβεβαιώνεται με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι το «σύστημα Παπαγεωργόπουλου» έχει οδηγήσει το Δήμο σε τέτοιο σημείο ώστε να αδυνατεί να εισπράξει αυτά που του οφείλουν αλλά και να εξοφλήσει τα χρέη του.
Οι επιμέρους παρατηρήσεις μας επί της Έκθεσης είναι οι εξής:
►Σύμφωνα με τη Έκθεση των Ορκωτών Λογιστών οι ανείσπρακτες οφειλές ανέρχονται σε 30.692.843 ευρώ. Από αυτά η διοίκηση εκτιμά ότι ένα μέρος ύψους 4.377.746 ευρώ, δεν θα εισπραχθεί. Ωστόσο, οι Ορκωτοί Λογιστές αναφέρουν ρητώς ότι «η πρόβλεψη αυτή δεν κρίνεται επαρκής», εκτιμώντας προφανώς ότι το ποσόν το οποίο δεν θα εισπραχθεί ποτέ, θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Άρα, κακώς η διοίκηση του δήμου εξακολουθεί να υπολογίζει ως έσοδα αυτά τα ποσά.
Αυτό τεκμηριώνεται και από τα εξής΅:
Οι ανείσπρακτες οφειλές, παρά τις σχετικές ρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, αντί να μειώνονται χρόνο με το χρόνο, αντιθέτως αυξάνονται, τα τελευταία μάλιστα χρόνια, με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από τα περίπου 13 εκατ. ευρώ του 2000 εκτινάχθηκαν στα 30 εκατ. ευρώ το 2006!
Ένα σημαντικό μέρος αυτών των οφειλών, περίπου 13 εκατ. ευρώ, αφορά οφειλές από το 1991 ακόμη, πολλές από τις οποίες έχουν πλέον παραγραφεί, ωστόσο η διοίκηση του Δήμου εξακολουθεί να τις υπολογίζει ως εν δυνάμει έσοδα!
►Για πρώτη φορά οι Ορκωτοί Λογιστές αναφέρονται στην Έκθεση τους στα οικονομικά σκάνδαλα του Δήμου. Υπολογίζουν σε 295.487,13 ευρώ το σκάνδαλο της Παγίας Προκαταβολής, ενώ για το σκάνδαλο – μαμούθ της υπεξαίρεσης δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ προκαλεί εντύπωση η αναφορά τους, ότι μόνον κατά το 2007 εκλάπησαν από τα Ταμεία του δήμου 10.018.953 ευρώ! Σημειώνεται ότι σε ανάλογες εκθέσεις προηγούμενων ετών δεν γινόταν καμία αναφορά σε σκάνδαλα παρ’ ότι οι υποθέσεις αυτές ξεκίνησαν εδώ και τουλάχιστον μια επταετία.
►Προκαλεί εντύπωση αλλά και ερωτηματικά η διαπίστωση των Ορκωτών Λογιστών ότι έως τις 31/12/2007 ο Δήμος χρωστούσε προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία περίπου 9 εκατομμύρια ευρώ. Εδώ γεννώνται δύο ερωτηματικά:
● το πρώτο αφορά στον ίδιο τον κ. Παπαγεωργόπουλο ο οποίος σε επανειλημμένες δηλώσεις του ανέφερε ότι ο Δήμος δεν χρωστά ούτε ένα ευρώ στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Ωστόσο η Έκθεση των Ορκωτών Λογιστών τον διαψεύδει.
● το δεύτερο αφορά στο αληθές των απαντήσεων τις οποίες έδωσε το Υπουργείο Απασχόλησης στη Βουλή, σε ερώτηση της βουλευτού Χρύσας Αράπογλου. Εκεί τα χρέη εμφανίζονταν από ελάχιστα έως μηδαμινά, ενώ η πραγματικότητα αποδεικνύεται πολύ διαφορετική. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην απάντηση της Υπουργού αναφέρονται χρέη προς το ΙΚΑ ύψους περίπου 500.000 ευρώ ενώ η Έκθεση των Ορκωτών Λογιστών διαπιστώνει χρέη 6.520.243 ευρώ. Ανάλογη είναι και η περίπτωση του ΤΥΔΚΥ στο οποίο ο Δήμος φαίνεται να χρωστά 3.234.140 ευρώ, ενώ η διοίκηση του Ταμείου μιλούσε για μερικές χιλιάδες ευρώ.
► Στην Έκθεση αναφέρεται ότι το χρέος του Δήμου προς τρίτους (προμηθευτές, εργολάβους, κ.ά.) ανέρχεται σε 30.494.120 ευρώ. Εάν προστεθούν σε αυτά τα υπεξαιρεθέντα (τα οποία ενδέχεται να υπερβούν και τα 30 εκατ.) αλλά και τα 30 εκατ. των ανείσπρακτων οφειλών, αντιλαμβάνεται κανείς τη δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος.
►Για άλλη μια χρονιά η πρόβλεψη για το κονδύλιο που θα απαιτηθεί για τις αποζημιώσεις του προσωπικού που θα φύγει από την Υπηρεσία λόγω συνταξιοδότησης είναι απολύτως λανθασμένο (προβλέπονται 500.000 ευρώ αντί του 2.1 εκατ. ευρώ που θα απαιτηθούν).
► Στην παράγραφο 9 της Έκθεσης αναφέρεται ότι ο νομικός σύμβουλος του Δήμου απέφυγε να απαντήσει στο αίτημα των Ορκωτών Λογιστών σχετικά με τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία του δήμου. Αυτό εγείρει ένα ιδιαιτέρως σοβαρό θέμα, καθώς παρόμοιες παρατηρήσεις υπάρχουν και στις εκθέσεις των ετών 2004, 2005 και εν μέρει και του 2006. Αυτό σημαίνει ότι, είτε η διοίκηση δεν γνωρίζει τα ακριβή περιουσιακά στοιχεία του Δήμου, είτε για κάποιους λόγους που μόνον εκείνη γνωρίζει, τα αποκρύπτει.
► Τέλος, με αφοπλιστική ειλικρίνεια και σαφήνεια δηλώνεται στην Έκθεση των Ορκωτών Λογιστών ότι κατά την τελευταία πενταετία –και παρά τα πρωτοφανή σκάνδαλα που έχουν αποκαλυφθεί- ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν έχει ελεγχθεί από τις οικονομικές ελεγκτικές αρχές για τους έμμεσους και παρακρατούμενους φόρους και από τα Ασφαλιστικά Ταμεία για τις καταβαλλόμενες εισφορές. Κατόπιν αυτού, όπως επισημαίνεται και στην Έκθεση, οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις του δήμου δεν είναι απολύτως εξακριβωμένες.


Από την πλευρά του, το επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη τώρα», Αγάπιος Σαχίνης, ζήτησε να πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση για το θέμα του Καποδίστρια 2.
Στη συνεδρίαση για τον απολογισμό του έργου του δήμου για το 2007 αναφέρθηκε ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη των πολιτών και της Οικολογίας, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης απάντησε από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου και στην ερώτηση που κατέθεσαν 16 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τα οικονομικά του δήμου, κάνοντας λόγο για ευτελισμό του θεσμού του κοινοβουλευτικού ελέγχου και περιφρόνηση του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα επίσημα αποτελέσματα της σταυροδοσίας των εκλογών στο δήμο Θεσσαλονίκης: Τι πήρε ο κάθε σύμβουλος

Ανακοινώθηκαν, από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, τα αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών για τον κεντρικό δήμο. Δόθηκαν, έτσι, οι ακριβείς ψήφοι που συγκέντρωσαν όλοι οι υποψήφιοι, δημοτικοί και διαμερισματικοί, με όλες τις παρατάξεις. Αναλυτικά, έχουμε:

Τίμησαν Πόντιο καθηγητή

Έναν Έλληνα της Διασποράς με μεγάλη προσφορά στην υπόθεση της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και σημαντικό αγώνα για την υπόθεση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τίμησε χθες ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Πρόκειται για τον Δρ τοξικολογίας Βασίλειο Θεοδωρίδη, επίτιμο μέλος του Συλλόγου Ποντίων «Ακρίται» της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με την οποία διατηρεί στενούς δεσμούς. Ο κ. Ψωμιάδης του απένειμε ένα ασημένιο πρόπλασμα της κεφαλής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ μετά την τιμητική βράβευση έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σεμνά και ταπεινά, τιμήσαμε σήμερα έναν Έλληνα Πόντιο ομογενή που ζει στις ΗΠΑ, έναν άνθρωπο που αφιέρωσε δεκαετίες από τη ζωή του για το χώρο του ποντιακού ελληνισμού. Τιμήσαμε έναν ακρίτα του ελληνισμού, ένα σεμνό και βαθύτατα αξιοπρεπή άνθρωπο που, μαζί με τη σύζυγό του και τους συνεργάτες του, πάνω απ’ όλα θεώρησε υποχρέωσή του να εργαστεί ώστε να μην ξεχάσουν οι Έλληνες των ΗΠΑ τον Πόντο, τον ελληνισμό, τις αξί

Έχουν δήμαρχο σε Πυλαία, Χορτιάτη, Πανόραμα

Από αυτούς που κοιμήθηκαν ήσυχοι και από... νωρίς, χθες βράδυ, ήταν κι ο νέος δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη (όπως λέγεται ο Καλλικρατικός δήμος μετά την ενοποίηση Πυλαίας, Χορτιάτη, Πανοράματος και Εξοχής) Ιγνάτιος Καϊτετζίδης. Δήλωσε ικανοποιημένος (και γιατί να μην είναι, δηλαδή, με ποσοστό στο 56,93%), όπως κι ο δεύτερος, Νίκος Νυφούδης, ο οποίος, αν και... νεοσσός πολιτικά πήρε 27,75% και το γλέντησε με την Χριστίνα και τους φίλους του. Αναλυτικά τα αποτελέσματα: