Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Έργα στην περιφερειακή -ταλαιπωρία για το... καλό μας

Ταλαιπωρίας το ανάγνωσμα, στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης(και στο δρόμο προς τη Χαλιδική), από το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου -για το καλό μας, όμως. Θα τοποθετηθούν ειδικές μεταβαλόμενες πινακίδες σήμανσης(matrix), που θα μας ειδοποιούν για το τι συμβαίνει στους δρόμους!
Σε πρώτη... ανάγνωση, τα έργα ήταν επιβαλόμενα και θετικά. Δεν είναι δυνατό να μπαίνεις στην περιφερειακή οδό από το Φοίνικα, για παράδειγμα και να μη γνωρίζεις ότι, σε ένα χιλιόμετρο πιο κάτω έχει συμβεί τροχαίο ατύχημα, πράγμα που σημαίνει ότι θα ταλαιπωρηθείς στο μποτιλιάρισμα. Τέτοιου είδους προβλήματα θα λυθούν, αφού οι πινακίδες θα δίνουν, συνεχώς, πληροφορίες.
Σε δεύτερη ανάγνωση, όμως, δε θα γλιτώσουμε την ταλαιπωρία. Για να στηθούν οι πινακίδες θα πρέπει να κλείνει, διαδοχικά, κατά το ένα ρεύμα, η περιφερειακή -και οι παρεπιδημούντες την... Θεσσαλονίκην, γνωρίζουν καλά τι σημαίνει να κλείνει, έστω και η μία λωρίδα της περιφερειακής: Ατέλειωτες ουρές και ώρες μποτιλιαρίσματος.
Γι αυτό, οπλιστείτε με υπομονή. Τα έργα θα αρχίσουν στις 20 Σεπτεμβρίου και προβλέπεται να τελειώσουν... κάποτε (και σίγουρα μετά το τέλος Οκτωβρίου). Η Περιφέριεα ΚΕντρικής Μακεδονίας φρόντισε να μας ενημερώσει λεπτομερώς για το πού θα στηθούν οι πινακίες(φωτεινοί πίνακες είναι, στην ουσία), για το πόσο κοστίζει το έργο, για το πού θα υπάρχουν κάμερες, για το τι ώρες θα εργάζονται τα συνεργεία, για το ότι στις 26 και 28 Οκτωβρίου δε θα δουλέψουν τα συνεργεία λόγω εθνικής εορτής, αλλά στο δελτίο Τύπου, όσο και να έψαξα, δε βρήκα την ημερομηνία περάτωσης του -πραγματικά χρήσιμου- έργου. Διαβάστε και βοηθείστε με:

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα προχωρήσει από το ερχόμενο Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2008, στην «εγκατάσταση συστήματος πληροφόρησης των χρηστών της Ανατολικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης». Το έργο περιλαμβάνει την τοποθέτηση αισθητήρων, καμερών και πινακίδων μεταβλητών μηνυμάτων τόσο στην περιφερειακή οδό, όσο και στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 901.901 ευρώ και η χρηματοδότησή του γίνεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών θα διακόπτεται προσωρινά η κυκλοφορία στην αριστερή ή στη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας και των δυο κλάδων εκ περιτροπής. Σε καμιά όμως περίπτωση δε θα καταλαμβάνονται ταυτόχρονα η αριστερή και η δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας. Οι εργασίες, που θα εκτελεστούν με ευθύνη της Διεύθυνσης Ελέγχου Συντήρησης Εργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, θα αρχίζουν στις 6 το πρωί και θα διαρκούν ως τις πρώτες απογευματινές ώρες, πάντοτε υπό το φως της ημέρας. Τις ημέρες Δευτέρα και Πέμπτη δε θα εκτελούνται εργασίες, όπως και κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 25 Οκτωβρίου 2008 και 28 Οκτωβρίου 2008, λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων της πόλης.
Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθηγητής, Γιώργος Τσιότρας, «το σύστημα πληροφόρησης είναι πρωτοποριακό για την Κεντρική Μακεδονία. Ουσιαστικά θα συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών κυκλοφορίας στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, ενώ θα έχει πολύ μεγάλη χρησιμότητα και στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών. Πρόκειται για ένα πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα, που θα πληροφορεί τους οδηγούς για όλα τα συμβάντα και την κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους, ώστε να αποφεύγουν εμπόδια, μποτιλιαρίσματα και άλλες καταστάσεις, που πιθανώς θα τους ταλαιπωρήσουν. Είναι ιδιαιτέρως χρήσιμο σε περιπτώσεις κλεισίματος τμημάτων των δρόμων, όταν για παράδειγμα υπάρχει ένα ατύχημα ή παγετός, χιονοπτώσεις, μποτιλιάρισμα, πτώση βράχων ή άλλα εμπόδια και έκτακτα συμβάντα. Οι εργασίες θα αρχίσουν το Σάββατο και πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι οδηγοί πως στη διάρκειά τους θα υπάρξει ταλαιπωρία. Προσπαθούμε να κάνουμε μια παρέμβαση ωστόσο που θα δώσει ‘ανάσα’ σε έναν κυκλοφοριακά κορεσμένο δρόμο. Μια παρέμβαση που αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες και θα αποδειχτεί χρηστική για όλους τους οδηγούς. Τα συνεργεία θα προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν τις εργασίες το συντομότερο δυνατό, όμως νωρίτερα από ένα ως ενάμιση μήνα δεν πρόκειται να τελειώσουν. Ολο αυτό το διάστημα θα πρέπει όσοι κυκλοφορούν στην περιφερειακή οδό ή στο δρόμο της Χαλκιδικής να επιδεικνύουν πολύ μεγάλη προσοχή, να αποφεύγουν την ανάπτυξη μεγάλης ταχύτητας και να συμμορφώνονται με τη σήμανση και τις υποδείξεις της Τροχαίας. Για την όποια περαιτέρω επιβάρυνση ζητούμε προκαταβολικά συγνώμη, όμως το έργο πρέπει να γίνει, για να αποκτήσουμε ένα καλύτερο επίπεδο ασφάλειας και εξυπηρέτησης των χρηστών των δυο δρόμων, που εμφανίζουν μεγάλους κυκλοφοριακούς φόρτους καθημερινά. Η ολοκλήρωση των εργασιών εξαρτάται κι από τις καιρικές συνθήκες, αλλά κι από τις σημαντικές δυσκολίες στην τοποθέτηση της σήμανσης. Το σύστημα θα λειτουργεί σε πρώτη φάση αυτόματα και θα δίνει μέσω μεταβλητών μηνυμάτων άμεση ενημέρωση στους χρήστες. Επίσης, προβλέπεται η πρόσβαση των χρηστών μέσω Ιντερνετ, ώστε προτού ξεκινήσουν για την περιφερειακή ή την εθνική οδό να γνωρίζουν τι κατάσταση θα συναντήσουν. Η ΔΕΣΕ θα έχει την ευθύνη λειτουργίας μέσω του Κέντρου Διαχείρισης της Κυκλοφορίας, ενώ σε δεύτερη φάση προβλέπεται και η σύνδεση του συστήματος σε πραγματικό χρόνο με υπηρεσίες, όπως το ΕΚΑΒ, η Πυροσβεστική και η Τροχαία. Θεωρώ πως είναι μια από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται στους δυο δρόμους και πως θα αποδειχτεί ο καλύτερος σύμμαχος των οδηγών, προστατεύοντάς τους και γλιτώνοντάς τους από ταλαιπωρία».
Οι εργασίες θα ξεκινήσουν από τον κλάδο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη, θα συνεχιστούν στον κλάδο προς τα δυτικά της περιφερειακής οδού και θα ολοκληρωθούν στον κλάδο με κατεύθυνση προς τα ανατολικά της περιφερειακής οδού. Πάντοτε, μετά το πέρας των εργασιών, η εγκεκριμένη εργοταξιακή σήμανση θα αποσύρεται και η κυκλοφορία θα διεξάγεται κανονικά σε όλο το πλάτος της οδού.
Η ακριβής θέση εκτέλεσης των εργασιών είναι η ακόλουθη:
1. Προς Θεσσαλονίκη (εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών): 1 χλμ. πριν τον Κ12. Λωρίδα Κατάληψης: Αριστερή + Δεξιά.
2. Κ12 (επί της γέφυρας): 21+100 χλμ.
3. Προς Δυτικά: 19+900 (Πυλαία). Λωρίδα Κατάληψης: Αριστερή + Δεξιά.
4. Προς Δυτικά: 19+800 (Πυλαία). Λωρίδα Κατάληψης: Δεξιά.
5. Προς Ανατολικά: 18+650 (Κ11). Λωρίδα Κατάληψης: Δεξιά.
6. Προς Δυτικά: 17+400 (Γένεσις). Λωρίδα Κατάληψης: Αριστερή + Δεξιά.
7. Προς Δυτικά: 16+600 (Τούνελ). Λωρίδα Κατάληψης: Δεξιά.
8. Προς Ανατολικά: 16+000 (Κ10). Λωρίδα Κατάληψης: Δεξιά.
9. Κ9 (επί της γέφυρας): 14+900.
10. Κ8 (επί της γέφυρας): 14+400.
11. Προς Ανατολικά: 13+300 (Ζωολογικός Κήπος). Λωρίδα Κατάληψης: Δεξιά.
12. Προς Ανατολικά: 12+600 (Κ7). Λωρίδα Κατάληψης: Δεξιά.
13. Προς Δυτικά: 12+200 (Κ7). Λωρίδα Κατάληψης: Δεξιά.
14. Προς Ανατολικά: 10+300 (Κ6). Λωρίδα Κατάληψης: Δεξιά.
15. Προς Δυτικά: 9+800 (Κ6). Λωρίδα Κατάληψης: Αριστερή + Δεξιά.
16. Προς Ανατολικά: 9+700 (Κ6). Λωρίδα Κατάληψης: Δεξιά.
17. Προς Ανατολικά: 8+950 (ΓΣΝ 424). Λωρίδα Κατάληψης: Δεξιά.
18. Προς Ανατολικά: 8+400 (Κ5). Λωρίδα Κατάληψης: Αριστερή + Δεξιά.
19. Προς Ανατολικά: 6+750 (Carrefour). Λωρίδα Κατάληψης: Δεξιά.
20. Προς Μουδανιά (εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών): Πριν τον Κ12. Λωρίδα Κατάληψης: Δεξιά.


Λοιπόν; Μάλλον δεν έκανα λάθος. Οι δηλώσεις του καθηγητή Τσιότρα φιλοξενούνται με κάθε λεπτομέρεια, το ίδιο και τα υπόλοιπα στοιχεία, εκτός απο το πότε θα τελειώσουν τα έργα. Ας ελπίσουμε πριν τον ερχομό του 2009.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα επίσημα αποτελέσματα της σταυροδοσίας των εκλογών στο δήμο Θεσσαλονίκης: Τι πήρε ο κάθε σύμβουλος

Ανακοινώθηκαν, από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, τα αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών για τον κεντρικό δήμο. Δόθηκαν, έτσι, οι ακριβείς ψήφοι που συγκέντρωσαν όλοι οι υποψήφιοι, δημοτικοί και διαμερισματικοί, με όλες τις παρατάξεις. Αναλυτικά, έχουμε:

Τίμησαν Πόντιο καθηγητή

Έναν Έλληνα της Διασποράς με μεγάλη προσφορά στην υπόθεση της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και σημαντικό αγώνα για την υπόθεση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τίμησε χθες ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Πρόκειται για τον Δρ τοξικολογίας Βασίλειο Θεοδωρίδη, επίτιμο μέλος του Συλλόγου Ποντίων «Ακρίται» της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με την οποία διατηρεί στενούς δεσμούς. Ο κ. Ψωμιάδης του απένειμε ένα ασημένιο πρόπλασμα της κεφαλής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ μετά την τιμητική βράβευση έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σεμνά και ταπεινά, τιμήσαμε σήμερα έναν Έλληνα Πόντιο ομογενή που ζει στις ΗΠΑ, έναν άνθρωπο που αφιέρωσε δεκαετίες από τη ζωή του για το χώρο του ποντιακού ελληνισμού. Τιμήσαμε έναν ακρίτα του ελληνισμού, ένα σεμνό και βαθύτατα αξιοπρεπή άνθρωπο που, μαζί με τη σύζυγό του και τους συνεργάτες του, πάνω απ’ όλα θεώρησε υποχρέωσή του να εργαστεί ώστε να μην ξεχάσουν οι Έλληνες των ΗΠΑ τον Πόντο, τον ελληνισμό, τις αξί

Έχουν δήμαρχο σε Πυλαία, Χορτιάτη, Πανόραμα

Από αυτούς που κοιμήθηκαν ήσυχοι και από... νωρίς, χθες βράδυ, ήταν κι ο νέος δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη (όπως λέγεται ο Καλλικρατικός δήμος μετά την ενοποίηση Πυλαίας, Χορτιάτη, Πανοράματος και Εξοχής) Ιγνάτιος Καϊτετζίδης. Δήλωσε ικανοποιημένος (και γιατί να μην είναι, δηλαδή, με ποσοστό στο 56,93%), όπως κι ο δεύτερος, Νίκος Νυφούδης, ο οποίος, αν και... νεοσσός πολιτικά πήρε 27,75% και το γλέντησε με την Χριστίνα και τους φίλους του. Αναλυτικά τα αποτελέσματα: